duminică, 9 ianuarie 2011

Romanian tradition

On the 7th of January we celebrated Sf.Ioan. It`s a red letter day and in Romanian tradition in my grandparents village people celebrated : ``Iordanii``. What does Iordanii mean? People dress in traditional costume and a lot of them wear masks. The priest sprinkles people with holy water when he passes them. The musical instruments are present in this celebration, in the village resound the trompet and the trompeter announces that Iordanii has begun. 

A donkey helps them carry food and drink. You feel a shiver when you heat the trompets sound and Iordanii grumble. It goes to Iordanii on the evening of Boboteaza till midnight and is continuing next morning on the day Sf Ioan. They go from house of house and thrown people up in the air. If you are thrown you`ll be a lucky person this year. Around 12 pm when people are from church, the Iordanii wait outside the church for the faithful to come out so they can throw them in the air. Click here to see the gorgeous pictures.

vineri, 7 ianuarie 2011

Iordanii

In comuna bunicilor de Sf.Ioan exista un obicei: Iordanii, o sarbatoare a Iordanului. Oameni imbracati in costume nationale sau deghizati in urs, popa cu cadelnita stropind cu aghiasma pe localnicii care ii ies in cale. Instrumentele muzicale nu lipsesc din decor.  Trompetistul suna tropeta dand semnalul ca au plecat cu Iordanii iar acordeonul ce face armonie  imprima un aer de sarbatoare.


Sunt  insotiti de un magarus care duce desagul plin cu merinde primite de la oameni si o damigeana cu bautura. Simti un fior cand ii auzi scotand sunete, mormaieli si trompeta sunand. Se merge cu Iordanii din seara de Boboteaza pana la miezul noptii si se continua apoi dimineata in ziua de Sf Ioan. Se merge din casa in casa pentru ``a-i iordanii`` pe localnici si pe cei care le ies in cale. Cei iordaniti sunt  ridicati si aruncati in sus de trei ori. In jurul orei 12 pm cand oamenii ies de la biserica de la slujba Sf-lui Ioan Botezatorul, Iordanii ii asteapta pe credinciosi pentru a-i iordanii. Spectacolul culmineaza cu hora de final din centrul comunei.

miercuri, 5 ianuarie 2011

Cum am mancat la Taj Indian Restaurant

Anul trecut am avut placerea de a gusta din mancarea indiana la Taj Indian, un restaurant select, linistit si elegant. Poate fi remarcat prin  sigla Art, not just food! La intrare am fost intampinati de personalul foarte amabil care ne-a ajutat in alegerea meniului in functie de preferinte si cat de condimentat mancam. Mesele patrate, scaunele si fetele de masa rosii,  farfuriile albe inscriptionate cu emblema Taj, tablourile si mastile negre ce stau pe  peretii restaurantului si parca privesc la tine, costumatia chelnerilor in indieni precum si crama restaurantului, absolut toate m-au impresionat. Mancarea este diferita de a noastra, iar condimentele ii dau un gust special. Ni s-a adus la inceput sa gustam iaurt cu legume (surpinzator), dulceata de mango (delicioasa), sos cu menta si raita (bun), muraturi (foarte condimentate). A fost o combinatie placuta care parca a deschis apetitul si cu siguranta a crescut curiozitatea.


La aperitiv am mancat chiftelute cu ceapa ( pyaz bhaji) si pateu cu legume (samosa).  

 
Am continuat prin alegerea unor creveti serviti cu ceapa, rosii, ardei iute, ghimbir, usturoi, oua, sos de caju, sos de rosii si smantana ( jinga masala) si apoi pui cu sos cremos in stilul Indiei de nord (balti murgh masala). Mancarea condimentata am stins-o cu santal de portocale rosii.
 

Va plac pozele? Daca doriti sa incercati ceva mai deosebit va recomand sa mergeti la Taj Indian Restaurant